Loading color scheme

Első sajtómegjelenésünk

Mogyoróültetvények telepítését szorgalmazzák Nagyrécsén
A helyi gazdálkodó és cégvezető, Hivekovics Ákos célja, hogy 2030-ig Délnyugat-Magyarországon több ezer hektárt foglaljanak el mogyorótermelő ültetvények. A program első lépésben a Mura Nemzeti Program területén valósul meg.

Az új szegmens lehetőségeiről és a mogyoróültetvények telepítésének módjáról tegnap a nagyrécsei Berényi Fogadóban tartottak sajtótájékoztatót a szakemberek.

– Az európai mogyoró talajforgatást nem igénylő, zárt lombkoronájú, fás szárú állománnyá fejlődik néhány év alatt – mondta Hivekovics Ákos, a HungaroHazel Zrt. vezérigazgatója. – A legnagyobb problémánk a piac megtalálása volt, hiszen arról álmodoztunk, hogy szinte korlátlanul csatlakozhasson mindenki a programhoz. Csak ebben az esetben lesz regionális jelentőségű, vagyis a régió gazdasági adatait átalakító mozgalom ebből. Egy híres olasz édességipari gyár a világ mogyorótermésének közel a negyedét vásárolja fel, melynek nagy része az Európai Unión kívülről érkezik. Számukra örvendetes lenne, ha az unió határain belülről vásárolhatnának. A régió éghajlata alkalmas a mogyoró ültetvényes termesztésére. Az ültetvények kialakítása rendkívül nagy gyakorlatot és szaktudást igényel, mert a gyümölcs kimondottan igényes a talajviszonyokra, a tájolásra, a vízellátottságra. Hivekovics Ákos hozzátette: cégük rendelkezik a megfelelő nemzetközi tapasztalattal és gyakorlattal, melyet egy integrációs szerződés aláírása után maradéktalanul és teljeskörűen megosztanak a termelői csoporthoz csatlakozó gazdatársaikkal.

Cseresnyés Péter államtitkár, a Mura Nemzeti Programért felelős miniszteri biztos üdvözölte az újszerű elképzelést, hiszen a program a turisztikát és az unikális mezőgazdasági termelést helyezi a középpontba. A nagyrécsei cég bizonyított helyben és országos szinten egyaránt. Most pedig felhívják a figyelmet az együttműködés lehetőségére, előnyére, s biztatják a gazdákat arra, hogy a saját egzisztenciájuk javítása érdekében csatlakozzanak ehhez az elképzeléshez. A rendezvényen Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei szervezetének elnöke elmondta: fontosnak tartja, hogy a gazdálkodók nyitott szemmel járjanak, keressék az új lehetőségeket. Jelezte: a fiatal gazdák számára is nagyon jó alternatívát kínál a mogyorótermesztés.

A teljes cikk itt olvasható:
https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/mogyoroultetvenyek-telepiteset-szorgalmazzak-nagyrecsen-4310315/